subota, 24. ožujka 2012.

Friedrich Engels - biografija


Njemački sociolog, filozof i revolucionar rođen 28. rujna 1820. u mjestu Barmen (zapadno od Kölna) u obitelji tekstilnog proizvođača. Podrijetlom je bio iz izrazito religiozne (pa je kao tako i odgojen) i bogate trgovačke obitelji. Gimnaziju je završio u rodnom mjestu, nakon čega odlazi u Bremen 1838. gdje se posvećuje trgovini. Tijekom tog vremena počinje se zanimati za filozofiju te čita Hegela koji je u to vrijeme najuvaženiji njemački filozof. U rujnu 1838. objavljuje svoje prvo djelo, pjesmu pod nazivu "Beduin" u listu Brenusches Conversationsblatt. U to doba tiska prve pjesme, piše feljtone i kritičke prikaze o raznim njemačkim piscima. Svoje uratke objavljuje uglavnom u hamburškom časopisu Telegraph pod pseudonimom Friedrich Oswald. 

U jesen 1841. odlazi u Berlin na odsluženje vojnog roka gdje se, služeći u topništvu, upoznaje s mladohegelijancima i postaje njihov oduševljeni pristaša. Godinu dana kasnije (1842.) otac ga šalje u Manchester kako bi radio u tekstilnoj tvornici Emen & Engels koja je dijelom u vlasništvu njegova oca. Otac se nadao kako će ga rad u mančesterskoj tvornici udaljiti od radikalnih učenja koje je usvojio još kao srednjoškolac. Na putu za Manchester Engels svraća u ured lista Rheinische Zeitung (s kojim je ranije surađivao) te tu po prvi puta susreće Karla Marxa. U Engleskoj upoznaje mladu Mary Burns s kojom će imati ljubavnu vezu sve do njezine smrti 1862. Ona je pomogla Engelsu upoznati Manchester i ondašnje prilike među radničkom klasom. Nikada se nisu vjenčali jer je Engels bio protiv institucije braka koju je on smatrao neprirodnom i nepravednom. Tijekom tog boravka u Manchesteru Engels je pisao zabilješke o uvjetima rada engleskih radnika. Svoja zapažanja, zajedno s iskustvom koje je stekao radeći u očevoj tvrtki, bila su temelj njegovoj prvoj knjizi "The Condition of the Working Class in England in 1844". Dok je pisao ovo djelo nastavio je surađivati s brojnim izrazito lijevo orijentiranim listovima. 

U Njemačku se odlučuje vratitit 1844., a na svom povratku u Parizu susreće Karla Marxa s kojim se nešto ranije počeo dopisivati. Susreli su se u kafiću Café de la Régence 28. kolovoza 1844., a tijekom vremena njih dvojica će postati najbolji prijatelji do kraja života. Nakon ovog susreta Engles odlučje ostati u Parizu jedno vrijeme kako bi pomogao Marxu u pisanju. To nije bilo prvi puta da Engels pomaže Marxu oko pisanja, prvi puta to je učinio pri pisanju članka "Umrisse zu einer Kritik der Nationalökonomie", koji se tiska u Marx-Rugeovim "Njemačko-francuskim analima" iste godine. Od 1845. do 1848. Marx i Engels žive zajedno u Briselu gdje po dolasku odmah stupaju u kontakt s ilegalnom Njemačkom komunističkom ligom te se posvećuju pisanju pamfleta o principima komunizma. To djelo postaje Manifest Komunističke stranke, kasnije poznatiji kao Komunistički manifest. Prvi ga puta javljo objavljuju 21. veljače 1848. U veljači 1848. dolazi do revolucionarnih gibanja u Francuskoj i to prijeti širenjem na druge zapadnoeuropske zemlje. Kako bi pomogli širenju pokreta vraćaju se iste godine u njemački grad Cologne. Tu pokreću list Neue Rheinische Zeitung u kojem rade kao urednici. U lipnju 1849. u Pruskoj dolazi do oružanih borbi i njihove su novine zabranjene, a Marxu je oduzeto državljanstvo i protjeran je iz zemlje. Engels ostaje u Pruskoj i 19. svibnja 1849. pridružuje se ustanku u Falačkoj kao dragovoljac u pobunjeničkim odredima Augusta Wilicha. Nakon sloma ustanka emigrira u Švicarsku, a odatle u London. U Engleskoj Engels ponovo počinje raditi kao namještenik u tvrtki svoga oca u Manchesteru te materijalno pomaže Marxa kako bi ovaj mogao završiti svoju knjigu Kapital. Kako je Marx početkom 1850-ih još uvijek slabo vladao engelskim jezikom Engels za njega piše članke za časopis New York Tribune, a kasnije (1857.-1858.) mu pomaže i u suradnju na jednoj američkoj enciklopediji. Engels se 1870. vraća u London gdje živi s Marxom sve do Marxove smrti 1883. U Londonu se uključio u rad Internacionale, čiji je jedan od osnivača, te postaje članom Generalnog vijeća. U okviru Internacionale bio je oštra kritičar anarhiste Bakunjina i tražio je da ga se isključi iz organizacije. Nakon Marxove smrti 1883. intezivno radi na izdanju drugog i trećeg sveska Kapitala. Drugi svezak završava 1884., a treći 1894. godine. 

Preminuo je 5. kolovoza 1895. u Londonu od raka grla. Prema vlastitoj želji kremiran je na Brookwood groblju, a njegov pepeo razasut je kod svjetionika Beachy Head na sjeveroistoku Engleske. Zanimljivo je spomenuti kako je Engels bio poliglot koji je tečno čitao i pisao na dvadeset jezika.

Nema komentara:

Objavi komentar

Incrase your Site/BLog traffic