subota, 17. ožujka 2012.

Fabrice Muamba - fudbaler - Bolton - biografija


Fabrice Ndala Muamba fudbaler je sredine terena i nastupa za Bolton Wanderers u Engleskoj Premier ligi. Rođen je 6. aprila 1988. godine. Prije toga je igrao za Arsenal i Birmingham City. Nastupao je za Englesku U-21 reprezentaciju.

17. marta 2012. godine, na utakmici četvrtfinala engleskog FA Cupa između Tottenhama i Boltona srčani napad je dobio Fabrice Muamba. Muamba se u jednom trenutku samo srušio na teren, a sudija Howard Webb je nakon desetominutnog prekida odlučio ekipe poslati u svlačionicu. Do momenta ove nesreće rezultat je glasio 1:1. Već na terenu mu je prestalo da kuca srce, nakon čega ga je medicinska ekipa pokušala oživiti CPR tehnikom, a isto čine i medicinari na putu do bolnice.

Muamba je rođen u Kinsgasa, Zair (sadašnja Demokratska Republika Kongo). Njegov otac je zatražio politički azil 1994. u Velikoj Britaniji zbog problema u svojoj zemlji. Počeli su živjeti u istočnom Londonu, gdje je Muamba pohađao Kelmscott školu u Walthamstow-u. Kada je Muamba stigao u Englesku, imao je 11 godina i nije znao engleski jezik, međutim sve je to nadoknadio i bio odličan u fudbalu i školi.



Klubska karijera 


  Arsenal

Muamba se pridružio Arsenalovoj omladinskoj akademiji kao dječak u 2002. godini. Prvi profesionalni ugovor je potpisao u Oktobru 2005. godine, i istog mjeseca, 25 oktobra je debitovao u Liga kupu protiv Sunderlan-a, ispred 47.000 gledatelja na stadionu "Svjetlosti".


  Birmingham City 

 U Augustu, 2006. Muamba je otišao na pozajmicu u Birmingham City na cijelu sezonu. Nakon slabog starta, njegov borbeni stil igre, koji je podsjećao na njgovog idola, Patrick Vieira-u, ustalio se kao starter na sredini terena. Navijači su bili prezadovoljni s njim i izabrali ga kao najboljim mladim igračem te sezone. Za 4 miliona funti, Muamba je prešao u Birmingham City 11. maja 2007., i potpisao trogodišnji ugovor. Svoj prvi gol je postigao nakon kornera, voleom, 12. marta 2008. u porazu od 4:2 protiv Portsmouth-a. Nastupao je 37 puta za City.


 Bolton Wanderers

Za 5 miliona funti je prešao u Bolton 16. juna 2008. godine, i potpisao četverogodišnji ugovor po kojem je trebao primati 750 hiljada funti godišnje. Svoj prvi gol za novi klub je postigao protiv Wigana 13. marta 2010. godine. Iste godine je potpisao novi četverogodišnji ugovor sa Boltonom.

Nema komentara:

Objavi komentar

Incrase your Site/BLog traffic