petak, 25. siječnja 2013.

Edin Džeko

Edin Džeko je rođen 17.03.1986. godine u Sarajevu. Trenutno je fudbaler engleskog Manchester City-a te prvi i najbolji napadač reprezentacije Bosne i Hercegovine. 

Edin Džeko je najskuplji Bosanski fudbaler svih vremena Manchester City ga je platio 33 000 000 miliona Eura (27,5 miliona funti) i tako je postao najskuplji igrač BiH čak je proglašen najskupljim igračem bivše Jugoslavije. Svoje djetinstvo je proveo igrajući nogomet sa svojim prijateljima iza zgrada gdje je igrao nogomet. Prozvan je "Zmajem" "Dijamantom" od strane komentatora Marjana Mijajlovića.


Nogometna biografija

Karijeru započinje u Željezničaru, gdje je igrao od 2003. do 2005. S 18 godina odlazi u Češku, gdje je za Teplice u jednoj sezoni odigrao 43 utakmice i postigao 17 golova. Koncem sezone proglašen je za najboljeg stranca u češkoj ligi. Njegove odlične igre zapazio je Felix Magath i 2007. godine, u transferu vrijednom 4 milijuna eura odlazi u njemački VfL Wolfsburg.

VfL Wolfsburg

U sezoni 2008/09. s Wolfsburgom osvaja Bundesligu, a sa 26 postignutih golova bio je drugi strijelac lige, a u narednoj sezoni sa 22 postignuta gola postao je i najbolji strijelac Bundeslige.

Manchester City

U januaru 2011. godine potpisao je ugovor s engleskim Manchester Cityjem. Odšteta je bila rekordna za Bundesligu, a iznosi 27,5 miliona funti. Debi u dresu Cityja upisao je 15. januara u pobjedi 4:3 protiv Wolverhamptona; bio je asistent za treći gol. Svoj prvi gol u Premier ligi postigao je 25. aprila 2011. u gostujućoj pobjedi 0-1 protiv Blackburna. Na početku sezone 2011/2012. postiže 4 gola protiv Tottenhama u pobjedi svoje ekipe od 1:5, te tako postaje jedini igrač u historiji Manchester Cityja koji je dao 4 gola na jednoj prvenstvenoj utakmici.


Ambasador UNICEF-a u Bosni i Hercegovini

U povodu proslave 20. godišnjice Konvencije o pravima djeteta, Gospodja Florence Bauer, šefica Ureda UNICEF-a za Bosnu i Hercegovinu, imenovala je Edina Džeku, napadača nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i njemačkog Wolfsburga, Ambasadorom UNICEF-a u Bosni i Hercegovini. Osim što je uspješan sportista, omiljen u zemlji i inostranstvu, Edin Džeko je pokazao veliku posvećenost djeci i mladima, posebno najugroženijim kategorijama. “Kao dijete koje je odrastalo u ratu, veoma dobro znam šta znači djetinjstvo narušeno izbjeglištvom, siromaštvom, nasiljem i strahom. Tako da mi je ogromna čast dobiti priliku da se na ovaj način stavim u službu UNICEF-a, odnosno sve one djece, koja i danas, žive pod pritiskom siromaštva i nasilja, i čija su prava na zaštitu, zdravlje, obrazovanje, ugrožena.” rekao je ovom prilikom Edin Džeko. “Volio bih reći svima onima koji me prepoznaju kao sportaša, fudbalera, da nas sve očekuju mnogo važnije utakmice, koje samo zajedno možemo dobiti. Ako je fudbal najvažnija sporedna stvar na svijetu, onda su dječija prava najvažnija glavna stvar. Imam puno prilika da me javnost sluša i moj zadatak će i ubuduće biti da ljude podsjećam na to.” dodao je Džeko. Tako se Edin Džeko priključio mreži od preko 200 Ambasadora UNICEF-a u cijelom svijetu. Ambasadori UNICEF-a su poznate ličnosti iz oblasti kulture, umjetnosti i sporta, koji su pokazali interes da svoj talenat iskoriste kako bi pomogli poboljšanju životnih uslova djece, žena, mladih i porodica. Oni pomažu UNICEF-u u procesima zagovaranja, sakupljanja sredstava i implementaciji programa, te prenošenju poruke o misiji i vrijednostima za koje se UNICEF zalaže. Prvi zadatak Edina Džeke, kao Ambasadora UNICEF-a, biće da pomogne promociju prava svakog djeteta na najbolji početak.


Reprezentacija

Prije bosanskohercegovačke A-selekcije igrao je za bosanskohercegovačku U-19 i U-21 reprezentaciju. U A-selekciji debitirao je 2. juna 2007. protiv reprezentacije Turske, kada je postigao i svoj prvi gol. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici 2010. postigao je 9 golova i tako postao drugi najbolji strijelac kvalifikacija.


Uspjesi, nagrade i priznanja

  • Najbolji strani igrač češke lige.
  • 8 nominacija u timu kola u Prvoj češkoj ligi.
  • Drugi najbolji strijelac češke lige.
  • Proglašen za najboljeg napadača jesenjeg dijela njemačke Bundeslige (2007/2008) od strane njemačkog internet portala sportal.de.
  • Sa VfL Wolfsburgom u sezoni 2008/09. osvojio prvenstvo, postigavši 26 golova, čime je postao drugi strijelac lige. On i Grafite postigli su 54 gola u toj sezoni, čime su postali rekorderi Bundeslige.
  • Izabran od njemačkih profesionalaca za najboljeg igrača Bundeslige u 2009. godini.
  • Najbolji strijelac DFB-Pokala 2008/2009.
  • Drugi strijelac kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. sa 9 golova.
  • Najbolji strijelac Bundeslige sa 22 gola u sezoni 2009/2010.
  • Idol nacije 2009. i 2010. godine po izboru portala SportSport.ba.
  • Osvojio engleski FA Cup s Manchester Cityjem u sezoni 2010/2011.
  • "Etihad igrač mjeseca" - januar i august 2011.
  • Igrač mjeseca engleske Premier lige - august 2011.

Nema komentara:

Objavi komentar

Incrase your Site/BLog traffic