srijeda, 23. siječnja 2013.

Josif Staljin

Možemo reći da su tamo završavali svi njegovi politički neistomišljenici.

Kao ključan partner nacističke Njemačke kroz poznati Pakt Hitler-Staljin imao je jak utjecaj na početak i tijek Drugog svjetskog rata te poslijeratno oblikovanje Europe. Tijekom njegove vladavine ubijeni su deseci milijuna ljudi u gulagima. Gulagi su uključivali koncentracijske logore za prisilni rad i zatvore u kojima su ubijeni milijuni ljudi. Služili su prije svega za represiju nad političkim protivnicima.

Njegov put prema vlasti započeo je u vrijeme Oktobarske revolucije kada je ušao u sovjetsku vladu kao komesar za neruske narodnosti te tako postao članom Politbiroa Komunističke partije 1917. godine.

Zajedno s Jakovom Sverdlovim pomogao je Lenjinu riješiti sva goruća pitanja u vrijeme građanskog rata. Nakon Lenjinove smrti Staljin je zajedno s Zinovjevim vodio zemlju. Do svoga pedesetog rođendana 1929. godine utemeljio je svoj položaj na mjestu Lenjinova nasljednika.

Staljin je rođen 21. prosinca 1879. godine u mjestu Gori kao sin postolara i bivšeg kmeta te majke koja je bila Gruzijka po nacionalnosti. Niti jedan od roditelja nije govorio ruski jezik, ali ga je zato Staljin naučio dok je pohađao višu vjersku školu u svom rodnom mjestu. Bio je student teologije u pravoslavnom sjemeništu u Tifilisu iz kojeg je izopćen 1899. godine, jer se samo godinu dana ranije pridružio ilegalnoj Ruskoj socijaldemokratskoj radničkoj stranci.

Možemo reći kako je cijeli svoj život bio revolucionar, a njegov su život do dolaska na vlast kasnije u životu, obilježila razna uhićenja i protjerivanje. U zadnjim godinama carske Rusije bio je više sljedbenik nego vođa. Tada je naime učio određene stvari i pripremao se za kasnije penanje na vlast.

Nakon dolaska na vlast sljedile su broje čistke koje su najvećim dijelom usljedile u periodu između 1936. i 1939. godine, gdje je najveći broj žrtvi izazvala tajna služba uredbama da se u svakoj općini mora naći i uhititi točno određen broj osoba.

Ovaj diktator i po nekima veliki vođa umro je 5. ožujka 1953. godine.

Nema komentara:

Objavi komentar

Incrase your Site/BLog traffic